August 28, 2007

Simitis on Greece. Or is it Stravaraland?

On Sunday 26/08/2007, former PM Simitis published an article in VIMA entitled (The End of Virtual Reality) dealing with the current predicament of Greece. Replace Greece with Stravaraland and you get as accurate a hint as any that what is going on in Greece seems to be going on in Stravaraland.

Some key excerpts:

Η Ελλάδα μέσα στα τελευταία τρία χρόνια έχασε τη δυναμική και τη θέληση να αλλάζει, να δημιουργεί και να προχωρεί με αυτοπεποίθηση στο αύριο της Ενωμένης Ευρώπης. Είναι μια χώρα που αισθάνεται στο περιθώριο, με τον ρόλο της περιορισμένο σε ό,τι την αφορά άμεσα και με διαρκή ανησυχία για όσα μπορούν να της συμβούν από πρωτοβουλίες άλλων. Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν τυχαία. Η Νέα Δημοκρατία εγκατέλειψε τις πρωτοβουλίες που έδειχναν θέληση και αυτοπεποίθηση, όπως εκείνες για την αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών διαφορών ή την επίλυση του Κυπριακού. Προτίμησε να ακολουθήσει τον προσδιορισμένο από φόβο δρόμο της παθητικής αναμονής για καλύτερες συνθήκες στο μέλλον. Διαμόρφωσε έτσι και πάλι ένα διεθνές περιβάλλον ανασφάλειας για τη χώρα, όπου καθοριστικό είναι το τι θα πουν ή θα πράξουν άλλοι. Ο ρόλος μας περιορίζεται στο να αποφεύγουμε, να έχουμε αντιρρήσεις, να διαμαρτυρόμαστε. Συνήθως με κόστος.
...
Η συνεχής επίκληση του «πολιτικού πολιτισμού» από τη Νέα Δημοκρατία αρχικά σκοπό είχε να ξεχαστεί η συμπεριφορά της ως αντιπολίτευσης. Ως αντιπολίτευση δεν είχε πρόβλημα να υβρίζει και να συκοφαντεί τους αντιπάλους της. Αργότερα ο πολιτικός πολιτισμός προβλήθηκε για να αυτοεπαινεθεί η κυβέρνηση για τις προσκλήσεις της προς στελέχη των άλλων κομμάτων και τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις τους. Αλλά ο «πολιτικός πολιτισμός», όπου ύβρεις και φιλικές σχέσεις εναλλάσσονται κατά περίπτωση σύμφωνα με τις πολιτικές επιδιώξεις της στιγμής, είναι υποκρισία. Το μήνυμα προς τους πολίτες είναι: οι καπάτσοι δικαιούνται να εμπαίζουν τους καλόπιστους.

Αποτέλεσμα της κυβερνητικής στάσης είναι η γενικότερη ηθική απαξίωση του πολιτικού λόγου.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Especially this:
"Προτίμησε να ακολουθήσει τον προσδιορισμένο από φόβο δρόμο της παθητικής αναμονής για καλύτερες συνθήκες στο μέλλον. Διαμόρφωσε έτσι και πάλι ένα διεθνές περιβάλλον ανασφάλειας για τη χώρα, όπου καθοριστικό είναι το τι θα πουν ή θα πράξουν άλλοι."

28 August, 2007 09:57  
Anonymous Anonymous said...

What is amazing with the Greeks, is the fact oti ta kamvouv skata tze meta fkevvouv tze poupavw. 8rasos, avaidia, tsampoukka tze opou mas fkali o dromos...
Giorgio
http://zoppovortos.blogspot.com

12 September, 2007 09:47  

Post a Comment

<< Home